13 MODURI PRIN CARE Să AI GRIJă DE SăNăTATEA OCHILOR

13 Moduri Prin Care Să Ai Grijă De Sănătatea Ochilor

13 Moduri Prin Care Să Ai Grijă De Sănătatea Ochilor

Blog Article


13 metode de a proteja sănătatea ochilor dvs.De-a lungul vremii, problemele de vedere îți pot afecta serios modul de viață și crește riscul de depresie, diabet dar și diferite probleme de sănătate. Însușirea unor practici simple, cotidiene, te poate ajuta să-ți îmbunătățești sănătatea ochilor și reduc riscul de probleme de sănătate în viitor.

Prin acest material îți spunem ce sunt principalele metode prin care poți avea grijă de sănătatea ochilor. Aspectul esențial de ținut minte este să te programezi la un control oftalmologic gratuit în capitală pentru a verifica că ochii tăi este cu adevărat sănătoși.

Folosește ochelari de protecție solară


Expunerea ochilor la razele ultraviolete (UV) poate provoca daune în timp. Purtarea ochelariilor de protecție solară blochează radiațiile UV nocive, reducând riscul afecțiunilor oculare cum ar fi cataracta, arsurile de soare și cancerul de ochi. Ochelarii cu Ochelari de soare Ray-Ban sunt renumi?i pentru designul lor clasic. lentile fumurii pot oferi cea mai bună protecție împotriva razelor solare.

  Îndepărtează privirea de ecranul calculatorului


  Focalizarea la monitor ori al dispozitivului mobil pe perioade lungi poate duce la:
 1. oboseală vizuală

 2. vedere neclară

 3. dificultăți de focalizare la distanță

 4. uscăciune oculară

 5. cefalee

 6. dureri în zona gâtului, spatelui și umerilor.


Pentru a-ți menține sănătatea oculară:verifică dacă prescripția pentru ochelari ori lentilele de contact sunt corecte.
în cazul în care oboseala oculară persistă, consultă-te cu oftalmologul ori un optometrist.
mută ecranul astfel încât ochii să fie la același nivel cu partea superioară a monitorului. Acest lucru îți permite să privești ușor în jos la ecran.
alege un scaun confortabil, care să susțină spatele. Stai așezat astfel încât picioarele să se afle pe podea.
dacă ai ochii uscați, clipește frecvent sau aplică lacrimi artificiale.
odihnește ochii la fiecare 20 de minute. Focalizează un obiect aflat la 6 metri distanță pentru 20 de secunde. Ridică-te de la birou cel puțin la fiecare două ore pentru a lua o pauză de un sfert de oră.

Timpul petrecut în fața ecranelor nu reprezintă unicul mod de a-ți obosi vederea. Atunci când citești o carte, posibil o ții lângă ochi pentru perioade îndelungate. Și această activitate poate duce la miopie, ceea ce indică că lucrurile la distanță sunt neclare, pe când cele de aproape sunt clare. Se sugerează să iei pauze de lectură.

Fă mișcareExercițiile fizice regulate pot oferi beneficii pentru sănătatea ochilor (sprijină funcționarea vaselor de sânge și diminuează riscul dezvoltării glaucom și retinopatie diabetică). Se sugerează minimum 150 de minute de exercițiu aerobică moderată pe săptămână, precum și două zile de exerciții de forță pentru mușchii tăi. De asemenea, este util să practici exerciții oculare pentru a diminua oboseala și presiunea ochilor în timpul muncii la birou.

Stai afară cât mai multAdulții și copiii trebuie să petreacă timp des afară, chiar dacă practică exerciții fizice în interior. Copiii care petrec timp în aer liber au un risc mai mic de a dezvolta miopie în adolescență și la vârsta adultă.
Nu fuma


Fumatul este nociv pentru starea generală. Totodată, poate crește riscul apariției afecțiuni oculare cum ar fi cataracta sau degenerescența maculară legată de vârstă. Cercetările viitoare ar putea determina dacă fumatul țigărilor poate cauza totodată glaucom, boala oculară Graves, afecțiuni oculare tiroidiene și retinopatie diabetică.

Ar fi bine sa ai dieta cat mai echilibrată


Hrana pe care o consumi zilnic poate spori vederea. Includerea în dietă a alimentelor bogate în vitamina A, vitamina C, vitamina E, betacaroten, omega-3, luteină, zeaxantină și zinc poate ajuta la creșterea celulară, reduce inflamația țesutului ocular și limitează radicalii liberi care pot afecta ochii. Pentru a asigura aportul necesar de nutrienți pentru ochi, consumă mese echilibrate, incluzând în regimul tău alimentar aceste alimente:


 • vitamina A și beta-caroten: caise, morcovi, pepene galben, cartofi dulci, ardei roșu, brânza ricotta, mango;

 • vitamina C: grapefruit, portocale, lămâi, mandarine, piersici, căpșuni, roșii, ardei roșu;

 • vitamina E: avocado, migdale, unt de arahide, germeni de grâu, semințe de floarea-soarelui;

 • omega-3: sardine, somon, ton, păstrăv;

 • luteină, zeaxantină: varză, broccoli, ouă, mazăre, kale, spanac, salată verde, frunze de napi;

 • zinc: fasole boabe, mazăre, carne roșie slabă, stridii, cereale îmbogățite, carne de pasăre.


Evită frecarea ochilor.


Ochii uscați și oboseala oculară te pot determina să dorești să îți freci la ochi. Această acțiune poate duce la dificultăți precum vederea redusă sau încețoșată, migrene, inflamații, fotofobie. Un alt pentru a renunța la frecarea ochilor este faptul că bacteriile sau germenii de pe degete sau palme ar putea duce la inflamații oculare. În loc să îți freci ochii, folosește lacrimi artificiale (lacrimi artificiale).

Spală-te pe membrele superioare.


Ar trebui să te curăți întotdeauna pe palme înainte de a-ți pune mâna pe fața sau vederea și de a manipula contactele. Aproximativ o treime dintre utilizatori dezvoltă probleme, 1 din 5 infecții provenite de la lentilele de contact ducând la deteriorări ale corneei.

Îndepărtează machiajul.


După o zi lungă, ultima activitate la care te-ai putea focusa este să te demachiezi. Cu toate acestea, prin acest gest, ai grijă de ochii și scazi probabilitatea de inflamație a pleoapelor sau de inflamație a pleopelor. De asemenea, ar trebui să urmezi bune practici de machiaj care îți pot păstra pielea și ochii, cum ar fi folosirea produselor destinate special pentru ochi, înlocuirea periodică a machiajului (mai ales în urma unei infecții oftalmice), abținerea de la aplicării machiajului în interiorul pleoapelor și abținerea de la utilizarea produselor cosmetice în mod colectiv cu altă persoană. Dacă folosești peri sau aplicatoare pentru a aplica machiajul în zona ochilor, spală-i în mod constant.

Programează-te la un control oftalmologic detaliat.


S-ar putea să crezi că vederea ta este bună sau că ochii tăi sunt sănătoși, dar controlul la specialistul oftalmolog pentru un control oftalmologic complet cu dilatare a ochilor este singura modalitate de a fi cu adevărat sigur. În timpul unui examen oftalmologic complet, medicul specialist pune soluții în vedere pentru a mări sau lărgi pupila, permițând mai multă lumină să intre în vedere. Această procedură îi oferă oftalmologului să se focalizeze la retina și să îi examineze pentru a vedea dacă există semne de deteriorare sau de boală. Poți beneficia de consult gratuit la unul dintre magazinele prezente pe siteul nostru.

Controlează-ți glicemia.


Majoritatea cazurilor de pierderea vederii cauzată de hiperglicemie sunt prevenibile. Consultă specialistul ce trebuie să faci pentru a controla nivelul zahărului din sânge, presiunea sângelui și lipidele.
Zahărul din sânge: nivelul standard al zahărului din sânge la persoane mature este în intervalul 70-100 mg/dl (pe nemâncate).
Tensiune arterială: provoacă boli de inimă. Tensiunea ar trebui să fie mai mică de 140/90 mmHg pentru majoritatea oamenilor.
Lipide: lipidele LDL (lipidele „rele”) se depozitează și obstrucționează arterele. HDL sau colesterolul „bun” ajută la eliminarea colesterolului „rău” din vasele de sânge.
Întreabă medicul care ar trebui să fie valorile colesterolului tău.

Menține o greutate sănătoasă.


Supraponderabilitatea și masa corporală excesivă înmulțesc riscurile de a contracta afecțiuni diabetice și alte probleme sistemice, care pot duce la pierderea vederii (boala diabetică oculară sau glaucomul). Dacă întâmpini dificultăți în menținerea unei mase corporale adecvate, consultă un specialist.
Aceste date au doar un caracter informativ și didactic și nu reprezintă un sfat medical sau de profilaxie. Adresează-te întotdeauna unui medic sau unui optometrist cu în legătură cu orice nelămurire pe care o deții despre sănătatea ochilor tăi.


Report this page